Wijze van aanleg van nieuwe ondergrondse hoogspanningskabels (niet alleen een uitvoeringskwestie)
Het bestaande elektriciteitsnet in Overijssel wordt uitgebreid met drie nieuwe ondergrondse 110 kV kabelverbindingen tussen de bestaande stations Nijverdal-Rijssen, Almelo Mosterdpot-Hengelo Weideweg en Hengelo Weideweg-Hengelo Oele. Voor deze aanleg zijn bestemmingsplannen. De stichting, die het landgoed Twickel beheerd en gronden in eigendom heeft, komt op tegen de ondergrondse aanleg.
De stichting vreest vooral dat de plannen de natuur- en landschapswaarden op het landgoed aantasten. De raad stelt zich weliswaar op het standpunt stelt dat de gevolgen kunnen worden beperkt door voor de aanleg van de kabelverbinding op bepaalde locaties gestuurd te boren in plaats van te graven. Maar dit is volgens de stichting, ten onrechte, niet in de bestemmingsplannen geborgd
Anders dan de raad stelt, gaat de wijze waarop de kabelverbinding wordt aangelegd, niet alleen om uitvoeringswerkzaamheden die niet in het plan geregeld hoeven te worden.
De Afdeling overweegt dat de bestemmingsplannen geen regels bevatten die waarborgen op welke wijze de kabelverbindingen worden aangelegd. Met de vermelding op een kaart in de plantoelichting van de locaties waar gestuurd wordt geboord en de locaties waar wordt gegraven is dan ook niet op juridisch bindende wijze geregeld op welke wijze de kabelverbinding wordt aangelegd. Dat betekent dat nu niet is verzekerd dat zich geen gevolgen zullen voordoen voor natuur- en landschapswaarden.
De besluiten tot vaststelling van de bestemmingsplannen zijn daarom in strijd met de vereiste zorgvuldigheid genomen. AbRvS 10 juli 2024 ECLI:NL:RVS:2024:2796
Voor meer informatie over deze uitspraak kunt u contact opnemen met Susan